Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës lnd
Të ngjashme:
end:

end,-i m. bot. pjalm.

end:

endI kal., -a, -ur 1. bëj pëlhurë, cohë etj. në vegjë ose në makinën e tezgjahut; shtrij fijet e majës për t’i mbështjellë në shul; kund. çend: end qilim; / v. III thur me fijet që nxjerr vetë (për merimangën e për krimbin e mëndafshit). 2. fig. krijoj, thur: end vjersha (keq.) trillon; endin komplote. / pës. éndet v. III.

end:

endII kal., -a, -ur 1. e bëj dikë që të vijë e të shkojë disa herë, e sjell rrotull. 2. hedh (shikimin etj.) pa ndërprerje në një drejtim; zakon. v. III shtrin a përhap në një hapësirë të gjerë: endi shikimin në sallë; hëna end dritën mbi male.

end:

endIII jokal. v. III, -i, -ur çel lule, lulëzon: endi molla; / lidh kokërr: endi gruri.

end:

endIV kal. v. III, -i, -ur pështyn (për mizat): e ka endur miza mishin.

ind:

ind,-iI m. sh. -e(t) fill leshi a pambuku që thuret për së gjeri me majën kur endim: pëlhurës këqyri indin dhe fëmijës prindin (fj. u.).