Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës curril
curril:

curríl,-i m. sh. -a(t) 1. fill uji ose i një lëngu tjetër që rrjedh a që del me forcë; çurg; gyp i hollë i një burimi a i një ene për të rrjedhur uji; krua me pak ujë: shi me currila. 2. si ndajf. duke rrjedhur shumë e me forcë; çurg; fill, drejt: shkon (del) curril.

Sinonime / Të përafërta:
çurg
fill
Në literaturë:

...nga mosha. Porsa ka marrë vesh që erdhëm ne, paska vënë medaljet, paska ngjeshur koburen dhe ka dalë përjashta. Tani këtë e bën përditë. - Madje, edhe punëtorët shqiptarë i vështron me përbuzie - tha prifti. - Pardje, specialisti e pyeti për diçka dhe ai nuk iu përgjigj. - Është plak fanatik. Siç duket, edhe ata i duken si aleatët tanë. - E di? - vazhdoi gjenerali, me zë të ulët. - Njeriu duhet të parashikojë çdo gjë. Unë u trembem torollakëve të tillë Ja, i shkrepet, nxjerr koburen e të qëllon mu në mes të ditës! - Çdo gjë mund të ndodhë, - tha prifti. - Nga një gjysmë i lënë si...

Ismail Kadare, "Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur"
Në literaturë:

...s'ishin parë ndonjëherë, siç tregon plaka Ajkunë. Ecnin ngadalë, të heshtur mbi kuajt e tyre të mëdhenj, që kërcisnin kër-kër gjatë ecjes, dhe prej të cilave nganjëherë, në kohë shiu, rridhte ndryshk. Ktheheshin në veri, kushedi përse, në vendin e tyre nën atë kuisje vajtimtare, duke lëshuar udhës currila ndryshku, që ngjanin si pika gjaku të çngjyrosur. Plaka Ajkunë tregon se, kur i panë aradhete tyre të para, njerëzit filluan të thërrisnin: ej, po vijnë jermanët po vijnë jermanët. Njëqind e pesëdhjetë vjet kishin shkuar qysh se ata kishin kaluar këtej, gjatë udhës për në Jerusalem e...

Ismail Kadare, "Ura me Tri Harqe"

...ndjenja bashkëkohore, mendime bashkëkohore dhe, më në fund, shprehje moderne poetike, një tradicionalizëm i tillë emocional dhe formal jo vetëm mund të quhet anakronik, por, për më tepër, është edhe i dëmshëm. Hasan Hasani nuk është i pari poet, të cilit pa fije nevoje kanë filluar t'i rrjedhin lotët curril, të përcjellur me tingujt e butë të lahutës, fyellit dhe qytelisë, për shkak se jeta jonë patriarkale është në shkatërrim e sipër. Janë disa vjershëtorë më të vjetër se ai në letërsinë tonë, të cilët akoma mendojnë se mund të përtërihen Vjershat baritore të Virgjilit dhe tingujt sentimentalë të sentimentalizmit...

Rexhep Qosja, "Panteoni i rralluar"
Të ngjashme:
cërril:

cërríl,-i m. sh. -a(t) zool. mëllenjë e bardhë, mullibardhë.

currim:

currím,-i m. veprimi sipas foljes.

cërrik:

cërrík,-u m. sh. -ë(t) dru ku varen vargje duhani, qepësh etj. për t’u tharë; varg që varet në këtë dru.

cërrit:

cërrít (cërrís) kal., -a, -ur cingëris; thumboj: e cërriti në zemër. / pës. cërrítem.

cirris:

cirrís kal., -a, -ur thumboj; nguc. / pës. cirrísem.