Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës cullak
cullak:

cullák,-e mb., edhe si em., lakuriq.

cullak:

cullák ndajf. lakuriq.

Sinonime / Të përafërta:
lakuriq
Në literaturë:

...nga mosha. Porsa ka marrë vesh që erdhëm ne, paska vënë medaljet, paska ngjeshur koburen dhe ka dalë përjashta. Tani këtë e bën përditë. - Madje, edhe punëtorët shqiptarë i vështron me përbuzie - tha prifti. - Pardje, specialisti e pyeti për diçka dhe ai nuk iu përgjigj. - Është plak fanatik. Siç duket, edhe ata i duken si aleatët tanë. - E di? - vazhdoi gjenerali, me zë të ulët. - Njeriu duhet të parashikojë çdo gjë. Unë u trembem torollakëve të tillë Ja, i shkrepet, nxjerr koburen e të qëllon mu në mes të ditës! - Çdo gjë mund të ndodhë, - tha prifti. - Nga një gjysmë i lënë si...

Ismail Kadare, "Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur"
Në literaturë:

... Te këmbët e urës punohej si në ethe. Në skelat prej druri, që rrethonin secilën prej gropave, kryemjeshtri kalonte orë të tëra, i ndjekur nga ndihmësit e vet. Nganjëherë kacavirreshin si djaj përmes trenjve të mbërthyer kryqthi, e nganjëherë, kur diqte zhegu, kridheshin në lumë fare cullak. pa çarë kryet për sytë e botës. Punohej me shpejtësi, në mënyrë që këmbët e urës të ngriheshin përpara se të vinte vjeshta dhe Ujana e Keqe të gufmohej. Kanaletshmangës ishin parashikuar vetëm për stinën e thatë, kurse pas shirave të para ata s'do të ishin në gjendje të përballonin prurjen ...

Ismail Kadare, "Ura me Tri Harqe"
Të ngjashme:
cullan:

cullán,-e mb., edhe si em., bised. barkfryrë.

bullar:

bullár,-i m. sh. -ë(t) 1. zool. bollë. 2. fig. keq. djalë a burrë i shëndoshë dhe i ngathët.

crulak:

crulák,-e mb., edhe si em., i leckosur, zhelan.

cullakoj:

cullak/ój kal., -óva, -úar e bëj cullak, e zhvesh lakuriq.