Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës cubë
cubë:

cúb/ë,-a f. sh. -a(t) 1. kafshë me bisht të prerë ose të shkurtër. 2. pushkë e vjetër me tytë të shkurtër; pushkë për fëmijë, që mbushet me koka shkrepësesh; take.

cube:

cúb/e,-ja f. sh. -e(t).

cub:

cub,-e mb., edhe si em., bishtcung: qen cub; dele cube; / që nuk ka hala: grurë cub.

Sinonime / Të përafërta:
take
Të ngjashme:
çubë:

çúb/ë,-a f. sh. -a(t) 1. kaçubë. 2. tufë: çubë flokësh (bari). 3. kapul misri.

cub:

cub,-i m. sh. -a(t) 1. ai që del malit dhe bën grabitje me armë; kusar: i veshur si cub. 2. trim kokëkrisur; kaçak.

bubë:

búb/ë,-a f. sh. -a(t) zool. 1. vemje e rritur, krimbalesh; krimb mëndafshi. 2. rre, glistër: bar bubash. 3. morr i vogël. 4. rrëshqanor që të ha. 3. mit. qenie që përfytyrohet si përbindësh a si gjarpër i madh; gogol, vovë.