Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës cokël
cokël:

cók/ël,-la f. sh. -la(t) ashkël; guraçok.

Sinonime / Të përafërta:
guraçok
Të ngjashme:
bokël:

bók/ël,-la f. sh. -la(t) koçan misri; / masur i vogël druri.

cakël:

cák/ël,-la f. sh. -la(t) kapë e vogël të lashtash, misri etj.: cakla gruri.

cikël:

cík/ël,-li m. sh. -le(t) 1. varg i plotë dukurish ose shndërrimesh, që përsëriten rregullisht brenda një kohe të caktuar; koha kur kryhen e përsëriten këto dukuri e shndërrime: cikël i plotë (i mbyllur); cikël vjetor; cikli i prodhimit. 2. varg njohurish, veprash letrare etj., që sipas përmbajtjes formojnë një tërësi më vete; rrethi i njohurive të mësimit, që jepen në shkollë sipas ndarjes në vite: cikël vjershash (këngësh, tregimesh); cikli i kreshnikëve; cikël leksionesh (ligjëratash); klasat e ciklit të ulët.

cukël:

cúk/ël,-la f. kryes. sh. -la(t) tufëz leshi; tufë e vogël pambuku a mëndafshi pas shkriftimit; copë e vogël e prerë nga një rrobë ose diçka tjetër; leckë: ishte veshur me cukla.

kokël:

kók/ël,-la f. sh. -la(t) 1. topth prej dheu a prej diçkaje tjetër të ngjeshur: brumë me kokla. 2. bërthamë peme; kokërr: kokla e zerdelisë; / nyjë, komb. 3. fig. ngatërresë, yçkël: na nxori kokla.