Fjalor i Gjuhës Shqipe

I bazuar në fjalorin e publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - 2006 (rreth 48.000 fjalë)

Kuptimi i fjalës cipez
cipëz:

cípëz,-a f. sh. -a(t) cipë e vogël; membranë.

Të ngjashme:
cëpëz:

cëpëz,-a f. sh. -a(t) zool. zog i murrmë në të hirtë, i ngjashëm me mëllenjën, që rri nëpër moçale e plehërishte.

cipëzi:

cipë/zí,-zézë mb., edhe si em., lëkurëzi.

pipëz:

pípëz,-a f. sh. -a(t) 1. fyell i hollë e i shkurtër prej kallami, prej kashte gruri etj.; pjesa e ngushtë në disa vegla muzikore frymore, që vihet në buzë: melodi me pipëz. 2. kim. gyp i vogël prej qelqi për të thithur pak lëng.

cipë:

cíp/ë,-a f. sh. -a, -a(t) 1. lëvore e hollë, lëkurë, vemesë; shtresë e hollë në sipërfaqen e diçkaje: cipa e qepës; cipa e qumështit; cipë akulli; / anat. lëkurë a ind i hollë që vesh një organ, membranë: cipa e qelizës (e trurit, e barkut); cipë dhjami. 2. bised. pëlhurë e hollë; basmë; shami koke për gra: cipë për fustan; hodhi cipën e zezë u vesh në të zeza në shenjë zie. 3. bised. sipërfaqja e diçkaje: cipa e ujit (e liqenit). 4. fig. bised. turpi e sedra që ka një njeri i ndershëm: njeri me (pa) cipë; i ka plasur cipa; plasi cipa, doli kripa (fj. u.). 5. fig. mbulesë, perde: i hodhi cipën (një ngjarjeje).

cipal:

cipál,-i m. sh. -e(t) 1. spicë shumë e hollë dhe e gjatë druri, cifël; copëz e hollë e një sendi, fije: s’mbahet shtëpia me cipal (fj. u.). 2. si mb. fig. shumë i hollë e i brishtë, fare i dobët: u bë cipal. 3. si ndajf. shumë: cipal i hollë (i dobët).