Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës cingth
cingth:

cingth,-i m. sh. -a(t) 1. cingël. 2. hekur në majën e boshtit të mullirit të blojës, ku mbështetet e vjen rrotull guri i sipërm.

Sinonime / Të përafërta:
cingël
Të ngjashme:
cingthi:

cíngthi ndajf. duke kërcyer në ecje me një këmbë, çalakëmbëzi.

cingël:

cíng/ël,-li m. (cíng/ël,-la f.) sh. -la(t) 1. shkop i shkurtër, të cilin fëmijët e goditin me një shkop më të gjatë; loja me këtë shkop: shkop e cingël; është sa një cingël është shumë i vogël e i imët; / shkop i vogël për të ngritur grackën e zogjve, për të thurur spikun në vegjë etj. 2. xhingël.

cingor:

cingór,-i m. acar, cingërimë; cipë e hollë a hell akulli.

cingun:

cingún,-e mb., edhe si em., dorështrënguar.

cingush:

cingúsh,-i m. sh. -ë(t) zool. zog i vogël i pyjeve, me kokë të madhe.