Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës cimë
cimë:

cím/ë,-aI f. sh. -a(t) det. litar i trashë për të lidhur anijen në breg; litar: hodhi (mblodhi) cimën.

cimë:

cím/ë,-aII f. sh. -a(t) bot. tufë lulesh nga e njëjta nyjë e kërcellit të bimës.

cime:

cím/e,-ja f. sh. -e(t) zool. 1. cironkë. 2. gjuhcë.

Sinonime / Të përafërta:
litar
Të ngjashme:
cimb:

cimb,-i m. sh. -a(t) 1. grep i vogël për të qëndisur; sqep. 2. pickim, thumbim.

cimb:

cimb kal., -a, -ur pickoj, thumboj. / pës. címbem.

bimë:

bím/ë,-a f. sh. -ë(t) 1. dru, barishte a qenie tjetër e tillë, që zakonisht mbin në tokë, ka rrënjë e gjethe e shumëzohet me farë a me lastarë; emër i përgjithshëm për qenie të tilla; pjesa e tyre mbi tokë: bimë të egra (të buta, të arave); bimë njëvjeçare (shumëvjeçare, pranverore); bimë mjekësore; bima e misrit; duket bima që kur mbin (fj. u.). 2. fig. bised. pjellë, pasardhës: bimë e keqe; s’lanë bimë prapa.