Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës cilesisht
cilësisht:

cilësísht ndajf. nga ana e cilësisë, si cilësi: dallohen cilësisht.

Në literaturë:

...nga mosha. Porsa ka marrë vesh që erdhëm ne, paska vënë medaljet, paska ngjeshur koburen dhe ka dalë përjashta. Tani këtë e bën përditë. - Madje, edhe punëtorët shqiptarë i vështron me përbuzie - tha prifti. - Pardje, specialisti e pyeti për diçka dhe ai nuk iu përgjigj. - Është plak fanatik. Siç duket, edhe ata i duken si aleatët tanë. - E di? - vazhdoi gjenerali, me zë të ulët. - Njeriu duhet të parashikojë çdo gjë. Unë u trembem torollakëve të tillë Ja, i shkrepet, nxjerr koburen e të qëllon mu në mes të ditës! - Çdo gjë mund të ndodhë, - tha prifti. - Nga një gjysmë i lënë si...

Ismail Kadare, "Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur"
Në literaturë:

...elementeve që u trashëguan nga periudha paraardhëse, që edhe këtu përbëjnë shumicën, ka edhe një tog elementesh të reja që e veçojnë atë si një fazë më vete. Zbukurimi në reliev njeh zhvillimin e tij më të gjerë, po ashtu bëhet tipik zbukurimi me gërvishtje i llojit adriatik, kanelyra përmirësohet cilësisht dhe, krahas pikturimit gri, del edhe qeramika e pikturuar me bojë të kuqërremtë. Në këtë fazë shfaqen edhe fragmentet e para të qeramikës dyngjyrëshe kuq e zi. Cakrani dhe Dunaveci II kanë përputhje të plotë kulturore e kronologjike. Për t’u shënuar është gjetja në Cakran e disa fragmenteve...

Akademia Shqiptare e Shkencave, "Historia e Popullit Shqiptar"

...kemi pasur jo vetëm revista thjesht letrare, po as farë gazetash apo fletushkash të tjera që do të ishin në radhë të parë letrare-artistike e pastaj kulturore dhe politike. Me Jctën e re në këtë truall fillon për herë të parë krijimtaria jonë sistematike letrare e artistike, që po pasurohet dhe cilësisht po ngritet përditë e më tepër. Duhet të kemi guximin qytetar dhe të pranojmë se Jeta e re nuk e ka pasur mjaft të lehtë rrugën nëpër të cilën ka kaluar gjatë të gjitha etapave të ekzistencës së saj brenda këtyre njëzet viteve: në disa momente dhe etapa ajo ka hasur në probleme dhe vështirësi para...

Rexhep Qosja, "Panteoni i rralluar"
Të ngjashme:
cilësorisht:

cilësorísht ndajf. libr. nga ana cilësore, cilësisht.

çiltërisht:

çiltërísht ndajf. me çiltëri, sinqerisht.

ligësisht:

ligësísht ndajf. me ligësi, me qëllim të keq: u soll (ia bëri) ligësisht.

miqësisht:

miqësísht ndajf. në mënyrë miqësore, si mik a si miq; kund. armiqësisht: i foli (e përshëndeti) miqësisht.

mirësisht:

mirësísht ndajf. me mirësi; mirë.