Fjalor i Gjuhës Shqipe

I bazuar në fjalorin e publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - 2006 (rreth 48.000 fjalë)

Kuptimi i fjalës cikel
cikël:

cík/ël,-li m. sh. -le(t) 1. varg i plotë dukurish ose shndërrimesh, që përsëriten rregullisht brenda një kohe të caktuar; koha kur kryhen e përsëriten këto dukuri e shndërrime: cikël i plotë (i mbyllur); cikël vjetor; cikli i prodhimit. 2. varg njohurish, veprash letrare etj., që sipas përmbajtjes formojnë një tërësi më vete; rrethi i njohurive të mësimit, që jepen në shkollë sipas ndarjes në vite: cikël vjershash (këngësh, tregimesh); cikli i kreshnikëve; cikël leksionesh (ligjëratash); klasat e ciklit të ulët.

çikël:

çík/ël,-laI f. sh. -la(t) grimë; cifël: çikla guri (dheu); çikël e pikël copë e çikë; / cirkë, stërkitë: çiklat e ujit (e pështymës).

çikël:

çík/ël,-laII f. sh. -la(t) bice (në lojën e doçes).

çikël:

çík/ël,-laIII f. sh. -la(t) bot. barishte e vendeve të thata e shkëmbore, me kërcellin të mbuluar me gjethe e me lule të verdha.

Të ngjashme:
cikol:

cikól,-i m. sh. -e(t) bised. majole; kodër me majë: cikol më cikol.

nikel:

níkel,-i m. kim. metal i petëzueshëm me shkëlqim si të argjendit, i qëndrueshëm ndaj ndryshkut, që përdoret për të përgatitur çelik special, për të veshur sendet prej metali etj. (simboli Ni).