Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës cekoj
cekoj:

cek/ójI kal., -óva, -úar 1. cek, çik. 2. jokal. prek në vend të cekët; zë në tokë: cekoi lundra. / pës. cekóhet v. III.

cekoj:

cekó/jII kal., -óva, -úar 1. zakon. v. III e bën të cekët: thatësira e cekoi lumin. 2. e kaloj cekët, nuk e fut thellë: cekoj parmendën.

Sinonime / Të përafërta:
cek
çik
Të ngjashme:
bekoj:

bek/ój kal., -óva, -úar 1. fet. i jap hirin e perëndisë duke i bërë kryqin dhe duke shqiptuar lutje: bekoi martesën (bereqetin). 2. i uroj mbarësi e lumturi; i jap uratën; kund. mallkoj: bekoj ditën që linde.

cenoj:

cen/ój kal., -óva, -úar 1. nis të ha një pjesë të vogël të një buke, të një gjelle etj.; prek: e cenoi byrekun; nuk e ka cenuar askush. 2. fig. e dëmtoj a e prish pak, e prek; shkel, dhunoj: ia cenoi shëndetin; i cenoi lirinë; / ia njollos emrin e mirë; e prek në sedër, e fyej: i cenoi nderin (famën). / pës. cenóhem.

cikoj:

cik/ój kal., -óva, -úar 1. prek lehtë, cek. 2. fig. ngacmoj, thumboj: e cikoi keq. / pës. cikóhem.

dëkoj:

dëk/ój kal., -óva, -úar bised. 1. e prish a e rrëzoj diçka. 2. e rrah fort dikë, e zhdëp.