Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës cakel
cakël:

cák/ël,-la f. sh. -la(t) kapë e vogël të lashtash, misri etj.: cakla gruri.

çakël:

çák/ël,-la f. sh. -la(t) copë e vogël, çikërrimë; diçka e vogël e pa vlerë, rreckë; mur me çakla; / fig. fjalë a punë pa vlerë, gjepur.

Të ngjashme:
cakul:

cakúl,-e mb., edhe si em., gungaç, kurrizdalë.

cikël:

cík/ël,-li m. sh. -le(t) 1. varg i plotë dukurish ose shndërrimesh, që përsëriten rregullisht brenda një kohe të caktuar; koha kur kryhen e përsëriten këto dukuri e shndërrime: cikël i plotë (i mbyllur); cikël vjetor; cikli i prodhimit. 2. varg njohurish, veprash letrare etj., që sipas përmbajtjes formojnë një tërësi më vete; rrethi i njohurive të mësimit, që jepen në shkollë sipas ndarjes në vite: cikël vjershash (këngësh, tregimesh); cikli i kreshnikëve; cikël leksionesh (ligjëratash); klasat e ciklit të ulët.

cokël:

cók/ël,-la f. sh. -la(t) ashkël; guraçok.

cukël:

cúk/ël,-la f. kryes. sh. -la(t) tufëz leshi; tufë e vogël pambuku a mëndafshi pas shkriftimit; copë e vogël e prerë nga një rrobë ose diçka tjetër; leckë: ishte veshur me cukla.