Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës bundë
bundë:

búnd/ë,-a f. 1. bujq. vrug. 2. erë.

Sinonime / Të përafërta:
vrug
erë
Të ngjashme:
bandë:

bánd/ë,-aI f. sh. -a(t) 1. orkestër frymore: pjesë për bandë. 2. keq. grup hajdutësh a keqbërësish.

bandë:

bánd/ë,-aII f. sh.-a(t) 1. fashë. 2. sixhade e vogël që varet në mur.

bungë:

búng/ë,-aII f. sh. -a(t) xhungë; / fig. lëmsh: m’u bë një bungë në grykë.

hundë:

húnd/ë,-a f. sh. -ë(t) 1. pjesë e dalë e fytyrës, midis syve dhe gojës, te njerëzit e te kafshët, që shërben si organ për të nuhatur dhe për të marrë e për të nxjerrë frymën: vrimat e hundës; shami hundësh; shfryu hundët; para hundës së tij shumë afër, para syve të tij; të çan hundët të shpon hundët (një erë e keqe); (flet) me (në, nëpër) hundë (flet) jo qartë, murmurit; (e pi) me hundë e pi shumë (një pije). 2. gjeogr. pjesë e bregut që zgjatet në det; kep. 3. det. bashi i anijes ose i barkës.

bunar:

bunár,-i m. sh. -ë(t) pus uji; krua; burim; / hurdhë, pellg.