Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës brisë
brisë:

brís/ë,-a f. mjek., veter. brejë; qimëz.

Sinonime / Të përafërta:
brejë
qimëz
Të ngjashme:
brisk:

bris/k,-ku m. sh. -qe(t) 1. thikë e çeliktë në madhësi e në trajta të ndryshme, me teh të mprehtë e me dorezë, që përdoret për të prerë, për t’u rruar, për të krasitur etj.: brisk xhepi; brisku i berberit; i bie me brisk rruhem; heq një brisk rruhem; s’ka vënë (s’ka shkuar) brisk është ende i mitur. 2. si mb. shumë i mprehtë; / shumë i ftohtë. 3. si ndajf. shumë (me mbiemrat “i mprehtë”, “i ftohtë” etj.): i ka dhëmbët brisk; uji ishte brisk (i ftohtë).

bresë:

brés/ë,-a f. sh. -a(t) bot. radhiqe.

bricë:

bríc/ë,-a f. sh. -a(t) gur stralli.

brimë:

brím/ë,-a f. sh. -a(t) vrimë.

grisë:

grís/ë,-a f. sh. -a(t) 1. e grisur. 2. e gërvishtur. 3. vjet. xhep.