Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës brinar
brinar:

brinár,-i m. sh. -ë(t) keq. burrë, të cilit e shoqja i vë brirë.

Sinonime / Të përafërta:
burrë
Të ngjashme:
branar:

branár,-e mb., edhe si em., që i lë punët zvarrë, zvarritës.

brinak:

brinák,-e mb., edhe si em. 1. brimadh. 2. fig. inatçor.

brinor:

brinór,-e mb. 1. i brirtë 2. edhe si em., që ka brirë.

britar:

britár,-i m. sh. -ë(t) vjet. brizan.

binar:

binár,-i m. sh. -ë(t) 1. tra i hollë, i sharruar e me katër faqe; tra i metaltë i hekurudhës, shinë: binar plepi; doli treni nga binarët. 2. sh. fig. rruga që ndjek një njeri, një shtet etj.; drejtim, vijë: s’është në binarë; hyri (e vuri) në binarë; ka dalë nga binarët.(dikush) është shthurur, s’është në udhë të drejtë; është çmendur.