Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës breshk
breshk:

breshk,-u m. sh. -ë(t) zool. breshkan.

Sinonime / Të përafërta:
breshkan
Të ngjashme:
breshkë:

bréshk/ë,-a f. sh. -a(t) 1. zool. kafshë e vogël me katër këmbë dhe me trup të futur në guaskë të fortë e pulla-pulla: breshkë uji breshkujëse; breshkë deti; me hapin e breshkës (fig.) shumë ngadalë. 2. zool. breshkëz. 3. bot. breshkëz.

bresht:

bresht,-i m. sh. -a(t) thjerrë.

bresht:

bresht kal. dhe jokal., -a (u), -ur ngrij.

rreshk:

rreshk,-u m. 1. shtresë e hollë pak e përskuqur, që zë në fund ena kur ziejmë qumësht a ndonjë gjellë; era që vjen nga gjella kur fillon të përskuqet: zuri rreshk kusia; i vjen era rreshk. 2. edhe fig., etje; uri: e ha (e pi) me rreshk; e lexoi librin me rreshk; i hipi (i ra) rreshk për diçka. 3. zakon; ves; huq: i mbeti rreshk duhani.

rreshk:

rreshk kal., -a, -ur 1. thek: rreshk bukën. 2. v. III e than pak nga pak diçka; rrudh; fishk: e rreshku tokën thëllimi; ua ka rreshkur lëkurën dielli.