Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës brane
branë:

brán/ë,-a f. sh. -a(t) lesë are; / gomarez për endje.

branë:

bránë ndajf. bised. zvarrë, rrëshqanë.

Sinonime / Të përafërta:
zvarrë
rrëshqanë
Të ngjashme:
blanë:

blán/ë,-aI f. sh. -a(t) shenjë që mbetet në trup nga një plagë, nga një goditje etj.; njollë, mbresë; larë, balë: blanë thike; dhi me blana.

blanë:

blán/ë,-aII f. sh. -a(t) urra e drurit.

bravë:

bráv/ë,-a f. sh. -a(t) vegël e hekurt, që mbërthehet në dyer, në sirtarë etj. për t’i mbyllur me çelës.

pranë:

pránë ndajf. 1. në largësi të vogël nga dikush e nga diçka tjetër; pothuajse ngjitur; afër; përkrah; përbri: pranë e pranë shumë afër; aty pranë diku afër; i vë pranë; më erdhi pranë. 2. pa ndonjë dallim të madh; afër: janë pranë si ngjyra. 3. fig. me kujdes të veçantë; në marrëdhënie të afërta e të ngushta; afër: i qëndron pranë (dikujt a diçkaje) kujdeset shumë për të; e mbaj pranë (dikë) sillem me ngrohtësi, kujdesem, e ndihmoj vazhdimisht.