Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës boremates
borëmatës:

borëmátës,-i m. sh. -(it) spec. vegël për të matur trashësinë e borës.

Të ngjashme:
orëmatës:

orëmátës,-i m. sh. -(it) spec. aparat që mat kohën e punës së një mekanizmi a të një makinerie.

forcëmatës:

forcëmátës,-i m. sh. -(it) tek. aparat për të matur forcën mekanike të diçkaje ose forcën e muskujve të duarve.

kohëmatës:

kohëmátës,-i m. sh. -(it) aparat që shërben për të matur kohën, gjatë së cilës bëhet një punë; kronometër.

erëmatës:

erëmátës,-i m. sh. -(it) meteor. aparat që shërben për të matur forcën e shpejtësinë e erës ose të rrymave ajrore.