Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës boke
bokë:

bók/ë,-a f. sh. -a(t) 1. bregore e zhveshur e gurishtë; bokërimë. 2. fig. njeri i ngathët e i varfër nga mendja.

Sinonime / Të përafërta:
bokërimë
Të ngjashme:
boçe:

bóç/e,-ja f. sh. -e(t) [bóç/ë,-a f. sh. -a(t)] 1. diçka e rrumbullakët, zakonisht sa një arrë a sa grushti; kokërr, topth: boçe pishe (pambuku); boça e fytit (anat.) fikthi; boçë dëbore; boçat e syve; boça e vezës e verdha e vezës; boçë misri koçan; boça e kandarit; / burbuqe: çeli boçe. 2. lëvozhga e tultë e kokrrës së arrës, të gështenjës etj.; shark. * (flet) me boçe në fyt flet keq e s’kuptohet ç’thotë; belbëzon.

boks:

boks,-iI m. sport. ndeshje me grushte të veshura me doreza të posaçme lëkure; sporti me ndeshje të tillë.

boks:

boks,-iII m. sh. -e(t) lëkurë e regjur mirë dhe e fortë për këpucë, për doreza etj.: çantë boksi.

boks:

boks,-iIII m. sh. -e(t) 1. e ndarë e vogël në stallë, ku mbahen kafshë të porsapjella. 2. koçek prej thuprash.

bore:

bór/e,-ja f. sh. -e(t) kafshë shumë e bardhë.