Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës blu
blu:

blu mb. që ka ngjyrë qielli të mbyllur: deti blu; laps blu; pallto blu.

Në literaturë:

...nga mosha. Porsa ka marrë vesh që erdhëm ne, paska vënë medaljet, paska ngjeshur koburen dhe ka dalë përjashta. Tani këtë e bën përditë. - Madje, edhe punëtorët shqiptarë i vështron me përbuzie - tha prifti. - Pardje, specialisti e pyeti për diçka dhe ai nuk iu përgjigj. - Është plak fanatik. Siç duket, edhe ata i duken si aleatët tanë. - E di? - vazhdoi gjenerali, me zë të ulët. - Njeriu duhet të parashikojë çdo gjë. Unë u trembem torollakëve të tillë Ja, i shkrepet, nxjerr koburen e të qëllon mu në mes të ditës! - Çdo gjë mund të ndodhë, - tha prifti. - Nga një gjysmë i lënë si...

Ismail Kadare, "Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur"
Në literaturë:

... listave: "Regjimenti Lavdia", "Divizioni i Dytë”, “Divizioni i Hekurt”, “Batalioni Alpin", "Regjimenti 4 i Gardës”, "Batalioni 3 Alpin”, "Divizioni Fitorja”, “Divizioni 7 i Fanterisë”, “Batalioni Blu" (Ndëshkimor)... Gjenerali u ndal një çast mbi këtë të fundit. Në krye të listës ishte koloneli Z. Pastaj emrat e ushtarëve, radhitur sipas alfabetit, të ndarë në kompani dhe toga. Batalioni Blu, emër i bukur, mendoi. Listat kishin filluar të shtypeshin në pranverë. Në zyrat e gjata të ministrisë, pranë dritareve të mëdha, daktilografistet e reja, të veshura e të krehura sipas modës...

Ismail Kadare, "Gjenerali i Ushtrise se Vdekur"
Të ngjashme:
ble:

ble,-u m. sh. -j(të) 1. vëllimi i një libri: bleu i parë (i dytë). 2. bashkë leshi; / tufëz flokësh a fijesh.

bli:

bli,-ni m. sh. -nj(të) zool. peshk i madh, me sharrëz mbi kurriz e me mish të shijshëm: bli i bardhë; vezë (havjar) blini.

bli:

bli,-ri m. sh. -rë(t) bot. dru i lartë, me gjethe si zemër, me lule të verdha e të merme.

bu:

bu pasth. 1. bah. 2. si onomat. shpreh një buçimë të mbytur, një vërshim të menjëhershëm a me shumicë etj.: bu, i plasi gjaku.

alo:

álo pasth. thirrje kur flasim në telefon.