Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës bletez
bletëz:

blétëz,-a f. sh. -a(t) bot. 1. mjalcë, bar blete. 2. lëpjetë.

Sinonime / Të përafërta:
mjalcë
lëpjetë
Të ngjashme:
fletëz:

flétëz,-a f. sh. -a(t) 1. fletë e vogël letre etj. 2. faqëz1. 3. shpargër.

bletë:

blét/ë,-a f. sh. -ë(t) mizë e dobishme, me krahë e trup të mbuluar me push, që bën mjaltin e dyllin; / përmb. një familje mizash të tilla në një zgjua; zgjoi i tyre: bletë punëtore bletë femër që bën mjaltë; mëma (mbretëresha) e bletës; zgjua (hoje) bletësh; zukasin bletët; roit (hedh) bleta; pres bletën; gumëzhijnë si bletë.

bletar:

bletár,-i m. sh. -ë(t) bletërritës.

bletas:

blétas ndajf. mënyrë ltë luajturi me disa veta, që përpiqen t’i rrëzojnë njërit kësulën nga koka.

biletë:

bilét/ë,-a f. sh. -a(t) 1. copë e vogël letre, me shënime të posaçme, që blihet e përdoret për të hyrë diku, për të udhëtuar me një mjet etj.: biletë kinemaje (aeroplani, treni); biletë lotarie; pres biletën. 2. fin. kartëmonedhë. 3. fletë me pyetjet e provimit për nxënës a për studentë.