Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës blerës
blerës:

blérës,-i m. sh. -(it) ai që blen diçka.

blerës:

blérës,-e mb. që blen ose që ka mundësi të blejë: fuqia blerëse.

Në literaturë:

...nga mosha. Porsa ka marrë vesh që erdhëm ne, paska vënë medaljet, paska ngjeshur koburen dhe ka dalë përjashta. Tani këtë e bën përditë. - Madje, edhe punëtorët shqiptarë i vështron me përbuzie - tha prifti. - Pardje, specialisti e pyeti për diçka dhe ai nuk iu përgjigj. - Është plak fanatik. Siç duket, edhe ata i duken si aleatët tanë. - E di? - vazhdoi gjenerali, me zë të ulët. - Njeriu duhet të parashikojë çdo gjë. Unë u trembem torollakëve të tillë Ja, i shkrepet, nxjerr koburen e të qëllon mu në mes të ditës! - Çdo gjë mund të ndodhë, - tha prifti. - Nga një gjysmë i lënë si...

Ismail Kadare, "Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur"
Në literaturë:

...dëshira e osmanëve për të mbështjelle me një emërtim vendet e popujt e ujdhesës, si për ti gllabëruar më lehtë pastaj, më ka habitur gatishmëria jone per ta pranuar emrin e ri. Kam dyshuar përherë se ka qene një shenjë e keqe e tani i bindur se është më keq se kaq. Nëpër këtë udhë pra, erdhën blerësit. Rrobat dhe leshrat e tyre zbardhnin nga pluhuri i saj. Kishin blerë gjer tani, copacopa, më shumë se gjysmën e saj dhe do të shtegtonin ndoshta gjithë verës për ta blerë krejt. E kishin blerë me katërmbëdhjetë lloje monedhash, dukate veneciane, dinarë, dhrahmi, lira, groshë etj., etj...

Ismail Kadare, "Ura me Tri Harqe"

...Natën bënim rojë. Por një ditë, nëpër rrugën malore erdhi një njeri me tri mushka të ngarkuara me dërrasa, arka dhe letër sere Ky ishte një spekulant nga qyteti. Brenda dy ditësh ngriti barakën mu pranë urës dhe në hyrje shkroi me ngjyrë të zezë "Kafe-Arançata". Që atë ditë, ne u bëmë blerësit e tij të rregullt. Ndonëse sipër hyrjes shkruante kafe dhe arançata, në të vërtetë, ai shiste raki dhe verë të kuqe. Herë pas here, ushtarakët që kalonin me makina ndalonin për të kthyer ndonjë gotë. Baraka sikur e gjallëroi atë vend të zymtë. Qëllonte që edhe fshatarët vinin nganjëherë e pinin...

Ismail Kadare, "Gjenerali i Ushtrise se Vdekur"

...fshatarësisë pronare tokash, së cilës deri diku iu kufizua shitblerja e tokës si e drejtë thelbësore e pronësisë reale mbi të. Nën sistemin e timarit toka konsiderohej pronë e shtetit dhe fshatari nuk mund ta braktiste atë. Vetëm me lejen e spahiut ai mund t’ia shiste atë një personi tjetër me kusht që blerësi të punonte tokën, të përmbushte të gjitha detyrimet ndaj shtetit e spahiut dhe t’i paguante këtij të fundit një taksë të veçantë, atë të tapisë, që lidhej me aktin e blerjes. Sistemi i timarit e përkeqësoi gjendjen e fshatarësisë si pronare tokash, e vendosi atë nën detyrime të shumta dhe nën...

Akademia Shqiptare e Shkencave, "Historia e Popullit Shqiptar"
Të ngjashme:
blerëse:

blérës,-e, -ja f. sh. -e(t).

blerë:

blérë (i, e) mb. që është blerë: fëmija pa lerë, djepi i blerë (fj. u.).

bleron:

bler/ón jokal. v. III, -ói, -úar mbin bari i njomë ose dalin gjethet e blerta; vishet me blerim, gjelbëron: bleroi fusha.

blerosh:

blerósh,-e mb. poet. i blertë: kodrina bleroshe.