Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës bisedoj
bisedoj:

bised/ój jokal., -óva, -úar flas me dikë, shkëmbej mendime; kuvendoj; / kal. rrah mendimet për diçka, shqyrtoj: e bisedoi me gruan. / pës. bisedóhet v. III.

Sinonime / Të përafërta:
kuvendoj
shqyrtoj
Në literaturë:

...nga mosha. Porsa ka marrë vesh që erdhëm ne, paska vënë medaljet, paska ngjeshur koburen dhe ka dalë përjashta. Tani këtë e bën përditë. - Madje, edhe punëtorët shqiptarë i vështron me përbuzie - tha prifti. - Pardje, specialisti e pyeti për diçka dhe ai nuk iu përgjigj. - Është plak fanatik. Siç duket, edhe ata i duken si aleatët tanë. - E di? - vazhdoi gjenerali, me zë të ulët. - Njeriu duhet të parashikojë çdo gjë. Unë u trembem torollakëve të tillë Ja, i shkrepet, nxjerr koburen e të qëllon mu në mes të ditës! - Çdo gjë mund të ndodhë, - tha prifti. - Nga një gjysmë i lënë si...

Ismail Kadare, "Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur"
Në literaturë:

...ushtari pas. 2 prill, e diel Sa herë që dëgjoj tringëllimën e këmborëve, gëzohem. Mërzitem vetëm. Mullisi është njeri i drejtë, por ka një huq të keq, flet rrallë. Kam vënë re që shqiptarët në përgjithësi flasin pak, sidomos burrat. Mullisi gjithë ditën mban llullën në gojë. Më shumë bisedoj me gruan e tij, "teto Frosën". Ajo më pyet për gjithfarë gjërash, sidomos për të afërmit e mi. Unë i them se më merr malli. Ajo më vështron me dhembshuri. Tund kryet. - Po tani që ti ke ikur, - më pyeti një herë, - kush vete me dhentë e me dhitë? Unë qesha. - Po ne nuk kemi as dhen, as dhi...

Ismail Kadare, "Gjenerali i Ushtrise se Vdekur"
Të ngjashme:
bisedor:

bisedór,-e mb. gjuh. që është karakteristik për bisedën e lirë: ligjërimi bisedor; fjalë bisedore.

bisedar:

bisedár,-e mb. kuvendar.

bishtoj:

bishtój,-i m. sh. -a(t) keq. bishtnues.

posedoj:

posed/ój kal., -óva, -úar libr. zotëroj. / pës. posedóhet v. III.

bisedim:

bisedím,-i m. sh. -e(t) 1. veprimi sipas foljeve. 2. bisedë; shkëmbim mendimesh për një marrëveshje: bisedime zyrtare (dypalëshe); në tryezën e bisedimeve.