Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës birues
birues:

birúes,-i m. sh. -(it) 1. zool. kandërr, larvat e së cilës shpojnë vrima në pemët: biruesi i fikut; biruesi i ullirit; biruesi i hardhisë. 2. fig. keq. ai që fut hundët kudo, biramel.

birues:

birúes,-e mb. që biron: vegël biruese.

Sinonime / Të përafërta:
kandërr
biramel
Të ngjashme:
burues:

burúes,-i m. sh. -(it) burimi i diçkaje: burues drite (energjie); burues i të këqijave.

lirues:

lirúes,-i m. sh. -(it) 1. çlirues. 2. tek. vegël për të liruar diçka: liruesi i burmave.

afrues:

afrúes,-e mb. që afrohet nga triparet; që e afron me dikë a me diçka; kund. largues: tipare afruese.

ajrues:

ajrúes,-e mb. që ajros: oxhak ajrues.