Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës biruce
birucë:

birúc/ë,-a f. sh. -a(t) 1. vrimë e vogël. 2. qeli burgu shumë e vogël; burg: e futën në birucë; / fig. dhomë e vogël e pa dritë: jetonte në një birucë.

Sinonime / Të përafërta:
burg
Të ngjashme:
biroçe:

biróç/e,-ja f. sh. -e(t) karrocë udhëtimi me dy rrota.

birçe:

bírç/e,-ja f. sh. -e(t) bised. 1. përk. djalë i ri; bir. 2. mospërf. djalë i përkëdhelur e dembel; i biri i botës: s’tundet birçja!

birëse:

bírës/e,-ja f. sh. -e(t) çekan a daltë me majë për të hapur vrima.

birues:

birúes,-i m. sh. -(it) 1. zool. kandërr, larvat e së cilës shpojnë vrima në pemët: biruesi i fikut; biruesi i ullirit; biruesi i hardhisë. 2. fig. keq. ai që fut hundët kudo, biramel.

birues:

birúes,-e mb. që biron: vegël biruese.