Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës besoj
besoj:

bes/ój kal. dhe jokal., -óva, -úar 1. kam besim te dikush a për diçka; i zë besë; mendoj, kujtoj: i besoj fjalës së tij; beso e kontrollo!; besoj se po; s’u besova syve (veshëve) u habita shumë kur e pashë (kur e dëgjova); nuk i beson as këmishës së vet; / i ngarkoj dikujt një punë me bindjen se do ta kryejë; i tregoj një të fshehtë, i bindur se do ta ruajë: i besuan detyrën e drejtuesit; i besoi fëmijët. 2. kam pranuar një fe, jam fetar.

Në literaturë:
Rexhep Qosja, "Panteoni i rralluar"

...Urdhëroni, shkruani për demagogëtdhe mos u tutni prej tyre për shkak se, edhe në qoftë sendonjë demagog ju nxjerr në gjyq, të jeni të bindur se nëatë mënyrë do ta shtojë famën tuaj para popullit dhe breznive të ardhshme.Besoj të jemi dakord se shkrimtarët, së paku në f lakëne fjalës, duhet t'i djegin bartësit e sëmurjeve shoqërore,duke shpresuar se vetë shoqëria do t'i djegë ata një ditëedhe në flakën ...

Ismail Kadare, "E Penguara"

...Tjetri dukej i qetë në fytyrë, gatigati buzëqeshës. - Kemi nevojë për një sqarim, më saktë dytri sqarime të thjeshta, - tha ai, duke i ulur sytë mbi ca letra që mbante përpara. - Besoj se do të na ndihmoni. - Patjetër, - u përgjigj dramaturgu. Tek akti i dytë, mendoi. Atje ku shfaqej fantazma. Kishte vënë re se gabimi, nëse kishte të tillë, shfaqej zakonisht në fundin e aktit të dytë...

Ismail Kadare, "E Penguara"

...- Ju e dini më mirë se unë se këto janë të zakonshme te vajzat e reja. - Të zakonshme, është e vërtetë. Por një vajzë e internuar, nga një familje e tillë, besoj se nuk quhet ashtu, desha të them, e zakonshme. Ata të dy, në të njëjtën kohë, e gjetën veten duke lëvizur filxhanët e kafesë, çka tregonte se heshtja ishte e bezdisshme...

Rexhep Qosja, "Panteoni i rralluar"

...Megjithëse nuk është i vogël numri i intelektualëve, qoftë edhe akademikë, që nuk e çmojnë drejt krijimtarinë letrare, nuk i përfillin shkrimtarët dhe s'i lexojnë kurrë shkrimet e tyre, besoj ngulmërisht se shkrimtarët akoma janë prisit e vërtet...

Ismail Kadare, "E Penguara"

...për ata që çonin e binin fjalë, në jetën e përditshme. - Besoj nuk ma merrni për të keq po t'ju pyes e ç'natyre ishte lidhja, - tha njeriu i hetuesisë. - Aspak, - u përgjigj dramaturgu, i lehtësuar që vajza nuk e kishte përfolur...

Ismail Kadare, "E Penguara"

...Është fjala, ndoshta, për dy persona të ndryshëm. Hetuesi vazhdonte të kërkonte diçka në dosje. Dy të tjerët e ndiqnin me sy, gjersa, më në fund, u duk se e kishte gjetur atë që donte. - Besoj e njihni, - tha, duke ia zgjatur librin dramaturgut. ...

Ismail Kadare, "E Penguara"

...raft? Besoj të kujtohen, së paku disa prej autorëve. E keni fjalën për ata që u rrëzuan kur desh më përplasi kokën te biblioteka? Hm, s'është e thënë vetëm ata...

Ismail Kadare, "E Penguara"

...Herë në kohën e tashme, herë në atë të vdekjes. - Më vjen keq, - tha, - ç'histori e trishtuar. - Është më e ndërlikuar, - tha sekretari i dytë. - Besoj se e dini se, edhe më parë, por sidomos tani, vetëvrasja shihet ndryshe. Me zë të lodhur, të njëtrajtshëm, ai tha se që nga koha e vetëvrasjes së kryeministrit, asaj që, siç e dinte tjetri, kishte zbuluar komplotin më të madh në historinë shqiptare, pas çdo vetëvrasjeje, sado e thjeshtë ...

Ismail Kadare, "E Penguara"

...ju lutem, a mund ta ulni pak radion... Do të merrni kafe? Në vend që të thoshte, kam pirë ndërkaq dy, Rudiani bëri pyetjen, që në çast e gjykoi të gabuar, besoj se keni shumë punë? Si të thuash, u përgjigj tjetri, fare natyrshëm, si të donte t'i shmangej çdo zbërthimi të keq të saj: kemi punë, me demek, ka dyndje të arrestuarish, komplote, kin...

Rexhep Qosja, "Panteoni i rralluar"

...në përgjithësi dhe krijuesit në veçanti heshtin varësisht prej kontekstit konkret historik, shoqëror, social, moral, politik e të tjera dhe një pohim i këtillë, me të cilin, besoj, mund të pajtohen shumica e atyre që duan të mendojnë rreth heshtjes, sjell përfundimin se fenomeni i heshtjes së krijuesit mund të shikohet prej disa aspektesh: prej aspektit filosofik; prej aspektit estetik; pre...

Të ngjashme:
bekoj:

bek/ój kal., -óva, -úar 1. fet. i jap hirin e perëndisë duke i bërë kryqin dhe duke shqiptuar lutje: bekoi martesën (bereqetin). 2. i uroj mbarësi e lumturi; i jap uratën; kund. mallkoj: bekoj ditën që linde.

beloj:

bel/ój kal., -óva, -úar punoj me bel.

lesoj:

les/ój kal., -óva, -úar i shkoj lesën arës, trinoj: lesuan grurin. / pës. lesóhet v. III.

resoj:

res/ój kal., -óva, -úar 1. zilis. 2. marr mësysh.

vesoj:

ves/ój jokal., -óva, -úar 1. pavet. bie vesë; rigon: filloi (zuri) të vesojë. 2. kal. e spërkat diçka lehtë me ujë; stërpik: vesoj duhanin (para se ta grij).