Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës berthanez
bërthanëz:

bërthánëz,-a f. sh. -a(t) bot. thanukël.

Sinonime / Të përafërta:
thanukël
Të ngjashme:
bërthamëz:

bërthámëz,-a f. sh. -a(t) biol. trup i vogël në bërthamat e qelizave.

bërthamë:

bërthám/ë,-a f. sh. -a(t) 1. pjesa e brendshme e frutit të disa pemëve a të bimëve, që ka thelb dhe lëvozhgë të fortë: bërthamë qershie (ulliri). 2. pjesa qendrore e diçkaje: bërthama e Tokës; bërthama e atomit. 3. fig. pjesa kryesore, më e rëndësishme ose fillestare e diçkaje: bërthama e industrisë.