Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës batis
batis:

batís kal., -a, -ur bised. 1. edhe fig., e rrëzoj përtokë, e përmbys; e vë poshtë; pllakos: e batisi dheu; më batisi malli. 2. përpajnoj. 3. jokal. ia beh: batisi lumi.

Sinonime / Të përafërta:
pllakos
përpajnoj
Të ngjashme:
bastis:

bastís kal., -a, -ur kontrolloj befas e me dhunë në një shtëpi a në një vend tjetër për të gjetur diçka të ndaluar. / pës. bastísem.

bitis:

bitís kal., -a, -ur bised. e mbaroj diçka, i jap fund, e kryej; / e shkatërroj krejt, e rrënoj: i bitisën me të gjitha; / jokal., mori fund diçka, mbaroi: bitisi ajo punë.

çatis:

çatís jokal., -a, -ur bised. vij papritur, ia beh: çatisi në fshat; çatisi shiu.

batim:

batím,-i m. 1. anim. 2. përmbysje.

artis:

artís kal., -a, -ur bujq. nxjerr një fidan nga toka dhe e mbiell në një vend tjetër.