Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës batice
baticë:

batíc/ë,-a f. sh. -a(t) 1. ngritja e nivelit të ujit të detit, që përsëritet dy herë në ditë; det i fryrë; kund. zbaticë. 2. fig. ngritja e një lëvizjeje, e një veprimtarie etj.; fuqizim; vërshim: baticë ndjenjash.

Sinonime / Të përafërta:
fuqizim
vërshim
Antonime:
zbaticë
Të ngjashme:
zbaticë:

zbatíc/ë,-a f. sh. -a(t) 1. ulje e nivelit të detit, që përsëritet dy herë në ditë; det i ulur; kund. baticë. 2. fig. kohë e dobësimit të një veprimtarie a të një lëvizjeje; rënie: zbaticë e përkohshme.

batare:

bataré,-ja f. sh. -(të) 1. e shtënë me disa armë zjarri njëherësh: batare pushkësh. 2. fig. breshëri: batare të sharash.

bathje:

báthj/e,-a f. sh. -e(t) që e ka kokrrën si të bathës (për qershi etj.).

batiset:

batíset vetv. v. III e batis: u batis muri. / pës. batísem.

batisje:

batísj/e,-a f. sh. -e(t) veprimi sipas foljeve.