Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës bathje
bathje:

báthj/e,-a f. sh. -e(t) që e ka kokrrën si të bathës (për qershi etj.).

Të ngjashme:
mbathje:

mbáthj/e,-a f. sh. -e(t) 1. veprimi sipas foljeve. 2. kryes. sh. të mbathura; brekë: bleu një palë mbathje. 3. dheu, lymi etj. që mbulon a mbush diçka: mbathje argjilore.

zbathje:

zbáthj/e, -a f. sh. -e(t) veprimi sipas foljeve.

athje:

áthj/e,-a f. mpirje; athëtim.

bathë:

báth/ë,-a f. sh. -ë(t) bot. 1. bimë barishtore, me kërcell të gjatë e me lule të bardha, që mbillet edhe për bishtajat e kokrrat e saj, të cilat gatuhen gjellë: bathë të njoma (të thata). 2. pjesë e parë e emërtimeve të pathjeshta për disa bimë të tilla: bathë deti çiçibanoz; bathë e egër barishte e egër malore, e helmët.

athjez:

áthjez,-a f. sh. -a(t) [áthj/e,-a f. sh. -e(t)] bot. barishte e ulët dhe e degëzuar, me lule të verdha a të kaltra dhe me gjemba të helmët; ferrënuse, kalmuth.