Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës bathe
bathë:

báth/ë,-a f. sh. -ë(t) bot. 1. bimë barishtore, me kërcell të gjatë e me lule të bardha, që mbillet edhe për bishtajat e kokrrat e saj, të cilat gatuhen gjellë: bathë të njoma (të thata). 2. pjesë e parë e emërtimeve të pathjeshta për disa bimë të tilla: bathë deti çiçibanoz; bathë e egër barishte e egër malore, e helmët.

Të ngjashme:
bathje:

báthj/e,-a f. sh. -e(t) që e ka kokrrën si të bathës (për qershi etj.).

vathe:

váth/e,-ja f. sh. -e(t) rezhdake.

bahe:

báh/e,-ja f. sh. -e(t) hobe.

bathër:

báth/ër,-ra f. sh. -ra(t) bot. 1. barishte me gjethe si të zambakut, me lule të bardha a të verdha e me zhardhok. 2. badër.

bathëz:

báthëz,-a f. sh. -a(t) 1. bot. bimë barishtore si batha, me bishtaja e me kokrra më të vogla. 2. kokrriza që bëhet nga thumbimi i grerëzës etj.