Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës balsam
balsam:

balsám,-i m. 1. bot. balç. 2. lëng me erë të mirë i disa drurëve, që përdoret në teknikë e në mjekësi. 3. fig. diçka që zbut dhembjen, ngushëllim: fjala iu bë balsam.

Sinonime / Të përafërta:
balç
ngushëllim
Të ngjashme:
bajram:

bajrám,-i m. fet. secila nga dy festat kryesore të myslimanëve pas ramazanit: Bajrami i madh (i vogël).

balast:

balást,-i m. libr. 1. ngarkesë zhavorri, rëre etj., që vihet në anije e aerostate për të rregulluar nivelin e zhytjes ose të ngjitjes. 2. fig. ngarkesë e panevojshme, barrë e kotë.

balash:

balásh,-e mb., edhe si em. 1. që ka balë të bardhë në ballë, balosh; laraman: ka balash; / fig. mospërf. laraman, i përzier. 2. shar. i paturp, i pacipë.

balsamoj:

balsam/ój kal., -óva, -úar 1. lyej me balsam a me lëndë tjetër një të vdekur ose një kafshë a shpend të ngordhur që të mos prishet. 2. fig. i zbut dhembjen dikujt, e ngushëlloj. / pës. balsamóhem.

balsamos:

balsamós kal., -a, -ur balsamoj. / pës. balsamósem.