Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës balos
balos:

balós kal., -a, -ur 1. i vë dikujt një balë; njollos. 2. fig. turpëroj, i vë njollë.

Sinonime / Të përafërta:
njollos
turpëroj
Të ngjashme:
balok:

balók,-e mb., edhe si em., i balë.

balosh:

balósh,-e mb., edhe si em., balash1.

baltos:

baltós kal., -a, -ur 1. përbalt. 2. ngjesh me këmbë dheun e njomë dhe e bëj baltë.

baros:

barós kal., -a, -ur spërkat me bar (pemët etj.). / pës. baróset v. III.

palos:

palós kal., -a, -ur 1. e bëj palë; e vë a e mbledh palas: palos letrën; palos çarçafët (rrobat); i palosi cepin; palosi shkallët. 2. përkul më dysh; e thyej dhe e rrëzoj përtokë: palos trupin (këmbët); e palosi era gurin. 3. bised. e shtyp dikë sa e bën petë; e vras: e palosi makina; e palosi me një të shtënë.