Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës bërllok
bërllok:

bërllók,-u m. 1. byk i imët gruri; lëmishte, plehra: bërllok duhani. 2. edhe si mb., fig. fundërri, llum: mall bërllok mall i pavlerë. 3. si mb. i ngatërruar keq; lëmsh: e bëri bërllok.

bërllok:

bërllók kal., -a, -ur e thërrmoj, e bëj bërllok.

Sinonime / Të përafërta:
lëmishte
plehra
fundërri
llum
lëmsh
Të ngjashme:
ballok:

ballók,-u m. shtegu i ballit.

bllok:

bllo/k,-ku m. sh. -qe(t) 1. copë e madhe e një lënde të fortë, zakonisht me forma të rregullta: bllok mermeri (akulli, betoni); si bllok graniti (fig.) i bashkuar fort e i pamposhtur; / lloj tulle e madhe prej betoni me hapësirë brenda: mur me blloqe. 2. gyp shumë i gjerë e i shkurtër prej betoni, që përdoret për të veshur puset e ujit: pus me blloqe. 3. grup ndërtesash që përbëjnë një tërësi më vete; pjesë e një lagjeje; banorët e saj: bllok banesash (dyqanesh); blloku 15; / ngastër e madhe toke me pemë: bllok fiqsh (ullinjsh). 4. bashkim shtetesh, organizatash etj. për veprime të njëjta: bllok ushtarak. 5. fletore e trashë a fletë dokumentesh të lidhura bashkë, që mund të shkëputen. 6. tek. tërësia e pjesëve të një mekanizmi, të lidhura së bashku: blloku i timonit. 7. sport. pengesë me duar në volejboll, për të mos lejuar kalimin e topit mbi rrjetë.

përlloç:

përllóç kal., -a, -ur përbalt: përlloça këpucët.

bërlloket:

bërllóket vetv. v. III e bërllok. / pës. bërllóket v. III.