Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës avokati
avokati:

avokatí,-a f. drejt. fushë që përfshin detyrat e mbrojtjes e të ndihmës juridike me avokat; veprimtaria e detyra e avokatit.

avokat:

avokát,-i m. sh. -ë(t) 1. drejt. jurist që jep këshilla për çështje të drejtësisë dhe mbron dikë a përfaqëson një palë në gjyq: kolegji i avokatëve. 2. fig. ai që mbron e përkrah dikë në një çështje.

Në literaturë:

...nga mosha. Porsa ka marrë vesh që erdhëm ne, paska vënë medaljet, paska ngjeshur koburen dhe ka dalë përjashta. Tani këtë e bën përditë. - Madje, edhe punëtorët shqiptarë i vështron me përbuzie - tha prifti. - Pardje, specialisti e pyeti për diçka dhe ai nuk iu përgjigj. - Është plak fanatik. Siç duket, edhe ata i duken si aleatët tanë. - E di? - vazhdoi gjenerali, me zë të ulët. - Njeriu duhet të parashikojë çdo gjë. Unë u trembem torollakëve të tillë Ja, i shkrepet, nxjerr koburen e të qëllon mu në mes të ditës! - Çdo gjë mund të ndodhë, - tha prifti. - Nga një gjysmë i lënë si...

Ismail Kadare, "Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur"
Në literaturë:

...ashtu edhe artistët, si gjyqtarët ashtu edhe avoketnit, si pasanikët, ashtu edhe sherbëtorët e tyre — të gjithë rrejnë deri në shkallën që të jetë rrena ideali i tyre më i madh në jetë. Kush nuk rren nuk mund të ekzistojë. Atje të gjithë vjedhin pandërprerje dhe yjedhin gjithçka saqë në xhepin e një avokati gjendet veshi i një kompozitori. Dhe, për të qenë e keqja më e madhe, atje ka mjaft të çmendur, të çmendur në mënyrën e vet, po asnjëri prej tyre nuk është i mbyllur në çmendinë. Megjithëse ka tregime çfarë janë Gjitoni i Ali Pashës dhe Kalo në pyetjen tjetër, në të cilat humori është i vdekur, se...

Rexhep Qosja, "Panteoni i rralluar"