Fjalor i Gjuhës Shqipe

I bazuar në fjalorin e publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - 2006 (rreth 48.000 fjalë)

Kuptimi i fjalës aty-këtu
aty-këtu:

atý-këtú ndajf. vende-vende, jo kudo: aty-këtu ka edhe gabime shtypi; / herë pas here, më të rrallë: aty-këtu shkëmbenin ndonjë fjalë.

Të ngjashme:
aty:

atý ndajf. 1. në një vend larg meje, por afër bashkëbiseduesit ose pranë një vendi tjetër të njohur; atje; kund. këtu: po vij aty; aty te ju; aty ku ishim dje; aty hante, aty flinte. 2. afërsisht në atë kohë; atëherë: aty nga dreka (nga shtatori); aty shpejti (bised.) para pak kohësh; aty lashti (bised.) shumë kohë më parë; aty afër afërsisht; aty qante, aty qeshte.

këtu:

këtú ndajf. 1. në një vend të caktuar afër nesh; në po këtë vend; kund. aty, atje: ky këtu; deri këtu; rri këtu; këtu hante, këtu flinte; bam këtu e bam atje; këtu ma solli (ma pruri) ma solli në majë të hundës. 2. nga kjo kohë; në të njëjtën kohë: këtu e dy vjet të shkuara; këtu qante, këtu qeshte; / në këtë çështje, në këtë gjë; mu pikërisht për këtë gjë: këtu të dua; këtu e kisha fjalën; këtu ta kam për këtë e kam fjalën edhe unë.