Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës atmosfere
atmosferë:

atmosfér/ë,-a f. 1. ajri rreth Tokës ose rreth disa trupave të tjerë qiellorë; / ajri që thithim diku: ndotja e atmosferës. 2. fig. kushtet a rrethanat e jetesës ose të një veprimtarie, mjedis: atmosferë miqësore; atmosferë pune (feste). 3. edhe sh. -ë(t), fiz., tek. njësi matëse e trysnisë së gazeve dhe të lëngjeve, e barabartë me trysninë e një kilogrami në një centimetër katror.

Sinonime / Të përafërta:
mjedis
Në literaturë:

...nga mosha. Porsa ka marrë vesh që erdhëm ne, paska vënë medaljet, paska ngjeshur koburen dhe ka dalë përjashta. Tani këtë e bën përditë. - Madje, edhe punëtorët shqiptarë i vështron me përbuzie - tha prifti. - Pardje, specialisti e pyeti për diçka dhe ai nuk iu përgjigj. - Është plak fanatik. Siç duket, edhe ata i duken si aleatët tanë. - E di? - vazhdoi gjenerali, me zë të ulët. - Njeriu duhet të parashikojë çdo gjë. Unë u trembem torollakëve të tillë Ja, i shkrepet, nxjerr koburen e të qëllon mu në mes të ditës! - Çdo gjë mund të ndodhë, - tha prifti. - Nga një gjysmë i lënë si...

Ismail Kadare, "Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur"
Në literaturë:

...shndërroheshin në lumenj të vegjël të pështymës. Jo një herë Azem Shkrelit i ka ndodhur të bëjë vargje prej disa mendimesh të përgjithshme, të njohura dhe jointeresante për shkak se janë aq të rëndomta. Vjershat e këtilla, natyrisht, nuk kanë arritur të bëhen psikologjikisht të thelluara, nuk kanë atmosferë poetike e as farë konteksti si më të pasur. Kështu, fjala vjen, vjersha Mordja: Endet nëpër ne dhe na krijon në çdo pore Varre të cilat shemben ose përmendore. Porse mbi dhunë të saj ne kemi një dhanti: Ajo di t'marri, ne — edhe t'krijojmë njeri. në e parë mund të duket e thellë kuptimisht por...

Rexhep Qosja, "Panteoni i rralluar"
Të ngjashme:
atmosferik:

atmosferík,-e mb. që lidhet me atmosferën, i atmosferës: shtypje (trysni) atmosferike; kushtet atmosferike.