Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës astrolog
astrolog:

astrológ,-u m. sh. -ë(t) ai që merret me astrologji.

Në literaturë:

...nga mosha. Porsa ka marrë vesh që erdhëm ne, paska vënë medaljet, paska ngjeshur koburen dhe ka dalë përjashta. Tani këtë e bën përditë. - Madje, edhe punëtorët shqiptarë i vështron me përbuzie - tha prifti. - Pardje, specialisti e pyeti për diçka dhe ai nuk iu përgjigj. - Është plak fanatik. Siç duket, edhe ata i duken si aleatët tanë. - E di? - vazhdoi gjenerali, me zë të ulët. - Njeriu duhet të parashikojë çdo gjë. Unë u trembem torollakëve të tillë Ja, i shkrepet, nxjerr koburen e të qëllon mu në mes të ditës! - Çdo gjë mund të ndodhë, - tha prifti. - Nga një gjysmë i lënë si...

Ismail Kadare, "Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur"
Në literaturë:

...një copëz hekuri, në trajtë ylli me shumë cepa. Ishte gjetur veç ajo shenjë dhe, me sa dinte specialisti. ajo ishte shenja e "munaxhimit”, domethënë e astrologut, në ushtrinë turke. Një copë herë, gjenerali e mbajti në dorë yllin e hekurt, pa e marrë dot me mend kurrsesi se ç'kishte kërkuar astrologu në guvat e thella, atje ku më pak se kudo mund të jepje e të merrje me qiellin. KRYE PA NUMËR Gropa e tretë dhe e fundit e përbashkët ishte te vendi i quajtur Logu i Shurdhit. Ishte më e koklavitura e të gjithave, ndaj ia kishte nxjerrë gjumin gjeneralit qysh tre muaj më parë, kur gjendeshin...

Ismail Kadare, "Gjenerali i Ushtrise se Vdekur"
Të ngjashme:
astrologji:

astrologjí,-a f. dituri që përpiqet të parashikojë ngjarjet e fatin e njerëzve sipas vendosjes së trupave qiellorë.

astronom:

astronóm,-i m. sh. -ë(t) specialist në astronomi.