Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës asht
asht:

asht,-iI m. sh. éshtra(t) kockë, eshtër: ashti i këmbës; i vajti deri në asht.

asht:

asht,-iII m. sh. -a(t) bot. barishte me gjethe të vogla vezake dhe me lule ngjyrëvjollcë.

Sinonime / Të përafërta:
eshtër
Të ngjashme:
ashe:

ásh/e,-ja f. sh. -e(t) bot. shkurre e viseve malore, me gjethe me gjemba e gjithnjë të blerta dhe me lule të bardha.

ashk:

ashk,-u m. 1. gjendje e ngrohtë e tokës kur është gati për t’u mbjellë; ngrohtësia e tokës së lëruar: ka ardhur toka në ashk. 2. fig. dëshirë e zjarrtë, afsh; valë, zjarr: me ashk.n e zemrës; në ashk.n e punës.

ashtu:

ashtú ndajf. 1. në atë mënyrë; si duhet, si e presim; njësoj; në atë gjendje, si është: ashtu flet; nuk është ashtu; ashtu qoftë!; ashtu, të lumtë!; si ju lashë, ashtu ju gjeta. 2. as mirë, as keq; çka, disi: - Si je? - Ashtu. 3. përdoret kur shprehim habi, ironi a kundërshtim: ashtu, ë? 4. si pj. bised. afërsisht, pothuajse: ashtu nga mbrëmja.

lasht:

lasht,-i m. (lásht/ë,-a f.) bised. kohë; kohë e kaluar, kohë e lashtë: në atë lashtë; janë zakone lashti.