Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës ashpëri
ashpëri:

ashpërí,-a f. 1. ashpërsi. 2. acar.

Sinonime / Të përafërta:
ashpërsi
acar
Të ngjashme:
ashpërsi:

ashpërsí,-a f. 1. të qenët i ashpër: ashpërsia e klimës; luftuan me ashpërsi. 2. qëndrim i ashpër, vrazhdësi; kund. butësi: sillet me ashpërsi.

ashpërim:

ashpërím,-i m. 1. veprimi sipas foljeve. 2. ashpërsi: iu përgjegj me ashpërim.

ashpër:

áshpër (i, e) mb. 1. që e ka sipërfaqen me kokrriza a me të dala të vogla dhe të gërvisht, jo i lëmuar; i fortë në të prekur, i kreshtë; kund. i butë: pëlhurë e ashpër, lëkurë e ashpër; lesh i ashpër; / jo i imët, i trashë; miell i ashpër. 2. me male të larta e me shkëmbinj të thepisur, shumë i thyer; kund. i butë: vend i ashpër. 3. me të ftohtë të madh, me ngrica e me stuhi bore; kund. i butë: dimër i ashpër; klimë e ashpër. 4. që të djeg grykën, i fortë e jo i këndshëm; kund. i butë: : duhan i ashpër; raki e ashpër. 5. fig. i vrazhdë, i rreptë, i egër; kund. i butë: mësues i ashpër; me zë të ashpër; / shumë i rreptë, i përgjakshëm; i pamëshirshëm: luftë (përleshje) e ashpër; qortim i ashpë.

ashpër:

áshpër ndajf. 1. jo imët, trashë; kund. butë: bluan ashpër. 2. fig. me rreptësi e pa mëshirë, rreptë; vrazhdë; kund. butë: e qortoi (e dënoi) ashpër.

anshmëri:

anshmërí,-a f. libr. të qenët i anshëm; anësi.