Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës ashk
ashk:

ashk,-u m. 1. gjendje e ngrohtë e tokës kur është gati për t’u mbjellë; ngrohtësia e tokës së lëruar: ka ardhur toka në ashk. 2. fig. dëshirë e zjarrtë, afsh; valë, zjarr: me ashkun e zemrës; në ashkun e punës.

Sinonime / Të përafërta:
afsh
valë
zjarr
Të ngjashme:
ashe:

ásh/e,-ja f. sh. -e(t) bot. shkurre e viseve malore, me gjethe me gjemba e gjithnjë të blerta dhe me lule të bardha.

ashik:

ashík,-uI m. sh. -ë(t) 1. eshtër e vogël në gjurin e përparmë të bagëtive të imëta; testembel. 2. krahin. çelësi i veglave muzikore me tel.

ashik:

ashík,-uII m. sh. -ë(t) vjet. dashnor.

ashkë:

áshk/ë,-a f. sh. -a(t) 1. ashkël. 2. krahin. qepallë: ashku i syrit.

asht:

asht,-iI m. sh. éshtra(t) kockë, eshtër: ashti i këmbës; i vajti deri në asht.