Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës ashër
ashër:

ásh/ër,-ri m. sh. -ër(-rit) 1. kërce në pjesën e prapme të thundrës së kalit. 2. veter. çala e kuajve.

ashër:

ásh/ër,-raI f. sh. -ra(t) copë druri e çarë për zjarr; copë druri e çarë si dërrasëz për të mbuluar çatinë.

ashër:

ásh/ër,-raII f. sh. -ra(t) bot. gështenjë e egër.

Të ngjashme:
aspër:

ásp/ër,-ra f. sh. -ra(t) vjet. monedhë e argjendtë me vlerë të vogël, që përdorej në Shqipëri para shpalljes së Pavarësisë: u shit për tridhjetë aspra (përb.) tradhëtoi për një përfitim fare të vogël.

ashpër:

áshpër (i, e) mb. 1. që e ka sipërfaqen me kokrriza a me të dala të vogla dhe të gërvisht, jo i lëmuar; i fortë në të prekur, i kreshtë; kund. i butë: pëlhurë e ashpër, lëkurë e ashpër; lesh i ashpër; / jo i imët, i trashë; miell i ashpër. 2. me male të larta e me shkëmbinj të thepisur, shumë i thyer; kund. i butë: vend i ashpër. 3. me të ftohtë të madh, me ngrica e me stuhi bore; kund. i butë: dimër i ashpër; klimë e ashpër. 4. që të djeg grykën, i fortë e jo i këndshëm; kund. i butë: : duhan i ashpër; raki e ashpër. 5. fig. i vrazhdë, i rreptë, i egër; kund. i butë: mësues i ashpër; me zë të ashpër; / shumë i rreptë, i përgjakshëm; i pamëshirshëm: luftë (përleshje) e ashpër; qortim i ashpë.

ashpër:

áshpër ndajf. 1. jo imët, trashë; kund. butë: bluan ashpër. 2. fig. me rreptësi e pa mëshirë, rreptë; vrazhdë; kund. butë: e qortoi (e dënoi) ashpër.