Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës asgjekund
asgjëkund:

asgjëkúnd(i) ndajf. në asnjë vend, askund: s’e gjen asgjëkund.

Sinonime / Të përafërta:
askund
Në literaturë:

...nga mosha. Porsa ka marrë vesh që erdhëm ne, paska vënë medaljet, paska ngjeshur koburen dhe ka dalë përjashta. Tani këtë e bën përditë. - Madje, edhe punëtorët shqiptarë i vështron me përbuzie - tha prifti. - Pardje, specialisti e pyeti për diçka dhe ai nuk iu përgjigj. - Është plak fanatik. Siç duket, edhe ata i duken si aleatët tanë. - E di? - vazhdoi gjenerali, me zë të ulët. - Njeriu duhet të parashikojë çdo gjë. Unë u trembem torollakëve të tillë Ja, i shkrepet, nxjerr koburen e të qëllon mu në mes të ditës! - Çdo gjë mund të ndodhë, - tha prifti. - Nga një gjysmë i lënë si...

Ismail Kadare, "Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur"
Në literaturë:

...nuk filloi veçse me ardhjen e shestuesit. Tani e thërrisnin kryemjeshtër, ngaqë, me sa dukej, ishte po ai që do të udhëhiqte ndërtimin e urës. Gërmimi filloi larg, anash, te shkurrnajat, thua se ura do të ikte andej tutje, sa më larg ujërave. Hapeshin gjithfarë gropash e hullish, që nuk çonin asgjëkund. Të gjithë punonin në rrafshin e tokës, larg ujit, thua se me këtë donin ta gabonin lumin: ne s'kemi punë me ty, e shikon si po rrëmihim larg teje? Rridh i qetë. Lëmshi i gropave ei vijave pa kuptim sa vente mbështillej më tepër, dhe erdhi një kohë që të gjithë besuan se kryemjeshtri ishte...

Ismail Kadare, "Ura me Tri Harqe"

...ngut, në tërheqje e sipër. - Natyrisht. - Pa ta provojmë njëherë nga e djathta. Ku të çon kjo rrugë fushe? - Në tokat e fermës fqinjë. - Të provojmë njëherë këndej. - Është e kotë. - Ç'baltë! - Sidoqoftë, duhet provuar njëherë nga e djathta. - Kjo rrugë fushe s'ka për të na nxjerrë asgjëkund. - Ky nuk është kërkim, ky është panik. - Çfarë the? - Baltovinë e mallkuar. - Mbetëm në vend. Zërat e tyre të shqetësuar largoheshin bashkë me hapat nëpër fushë. KREU I TRETË Pas tri javësh u kthyen. Ishte mbrëmje. Vetura ngjyrë bari u ndal përpara hyrjes së hotel “Dajtit”, nën pishat...

Ismail Kadare, "Gjenerali i Ushtrise se Vdekur"
Të ngjashme:
asgjësend:

asgjësénd(i) pacak. asnjë send, asgjëkafshë.

gjëkund:

gjëkúnd(i) ndajf. 1. ndokund, diku: ke qenë gjëkundi?; e ka lënë gjëkundi; nuk duket (nuk ishte) gjëkundi. 2. bised. në diçka: nuk e merr vesh gjëkundi.