Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës arrore-t
Në literaturë:

...nga mosha. Porsa ka marrë vesh që erdhëm ne, paska vënë medaljet, paska ngjeshur koburen dhe ka dalë përjashta. Tani këtë e bën përditë. - Madje, edhe punëtorët shqiptarë i vështron me përbuzie - tha prifti. - Pardje, specialisti e pyeti për diçka dhe ai nuk iu përgjigj. - Është plak fanatik. Siç duket, edhe ata i duken si aleatët tanë. - E di? - vazhdoi gjenerali, me zë të ulët. - Njeriu duhet të parashikojë çdo gjë. Unë u trembem torollakëve të tillë Ja, i shkrepet, nxjerr koburen e të qëllon mu në mes të ditës! - Çdo gjë mund të ndodhë, - tha prifti. - Nga një gjysmë i lënë si...

Ismail Kadare, "Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur"
Në literaturë:

...mendimi i kapur në rrje tën e germave jeton, vepron dhe krijon. Çdo gjë tjetër e merr era dhe e zhduk (...) Nëpër dejt e kulturës rrjedhin pikat e ngjyrës. Është e dobët ajo pendë që jetën e veprës së vet e mat me çastet kalimtare; është e dobët ajo pendë që nuk është e vetëdijshme se çasti duhet t ja shtrojë ato detyra dhe përgjegjësi që ja shtron edhe një shekulli i tërë. Kush nuk e punon veprën e vet duke e shikuar aere perrenis, kush e çarmatos veten duke besuar se veprat e tij janë kalimtare — ai nuk duhet të marrë pendën në dorë, sepse mbjell egjër në vend të grurit". Asnjë krijues, pavarësisht...

Rexhep Qosja, "Panteoni i rralluar"

...P A R A T H Ë N I E Në vitin 1959 u botua në Tiranë vëllimi i parë i Historisë së Shqipërisë, i cili, së bashku me vëllimin e dytë, që doli më 1965, përbën veprën e parë shkencore përgjithësuese për Historinë e Shqipërisë, të hartuar nga një grup autorësh. Historia e lashtë (Ilirët) përbënte pjesën e parë të vëllimit të parë të botimit të vitit 1959. Ajo shërbeu si bazë për hartimin e tekstit të ri të Historisë së Shqipërisë që u përgatit dhe u botua si maket për diskutim në vitin 1973. Pjesa e parë e vëllimit të parë të këtij botimi të ri (1973) përfshinte periudhën e historisë së lashtë...

Akademia Shqiptare e Shkencave, "Historia e Popullit Shqiptar"

... u vënë në djep pushkën, kësht që pushka bëhet pjesë e pandarë e jetës së tyre. - Duket, - tha gjenerali, - edhe hijëzat i mbajnë sikur t ishin pushkë. - Duke u bërë që në vogëli një pjesë e qenies së tyre, vazhdoi prifti, - si një gjësend-bazë i jetës së tyre, pushk ndikon drejtpërdrejt në krijimin e psikikës së shqiptarit. - Pa shih. - Por një gjë që njeriu e do dhe e adhuron me gjithë shpirt natyrisht që ka edhe dëshirë ta përdorë. Po përse mund t përdoret më mirë se për çdo gjë pushka? - Ajo dihet, për të vrarë njerëz, - tha gjenerali. - Ashtu është. Shqiptarët gjithmonë kanë...

Ismail Kadare, "Gjenerali i Ushtrise se Vdekur"
Të ngjashme:
arrore(-t):

arróre(-t) f. sh. bot. familje drurësh e shkurresh si arra etj.