Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës arez
arëz:

árëz,-a f. sh. -a(t) zool. grerëz: bukë arëzash fole grerëzash si hoje blete.

Sinonime / Të përafërta:
grerëz
Të ngjashme:
brez:

brez,-i m. sh. -a(t) 1. mes: u zhyt deri në brez; rri me duar në brez. 2. rrip i gjerë e i gjatë prej leshi, prej pambuku etj., që mbështillet rrotull mesit; ndrizë: brez.grash; / gjerdan për fishekë, për armët e mesit, për stoli etj.: brez.shpëtimi brez.gome që fryhet e përdoret në ujë; armët e brez.t. 3. sipërfaqe a hapësirë si rrip: brez.toke; brez.pyjor; brez.kufitar; brez. i qiellit (i shiut) ylberi; / gjeogr. pjesë e sipërfaqes së Tokës midis paralelesh a meridianësh: brez.gjeografik (i ftohtë, i ngrohtë); brez.tropikal. 4. dru i gjatë a shtresë betoni përgjatë murit për ta forcuar: mur me brez.. 5. të lindurit e një gjaku: brez. i parë (i dytë); / njerëzit e një moshe; njerëz të një qëllimi, të një prirjeje etj.: brez. i ri (i vjetër); brez. i luftës.

arrëz:

árrëz,-aI f. anat. 1. rruaza e parë e qafës, ngjitur me kokën. 2. fikthi i fytit.* theu arrëzën theu qafën.

arrëz:

árrëz,-aII f. sh. -a(t) arrishtë.

arrëz:

árrëz,-aIII f. sh. -a(t) bot. barishte e fushave bregdetare, me gjethe si të tërfilit e të dendura.

farëz:

fárëz,-a f. sh. -a(t) 1. farë e vogël. 2. zool. mëmë.