Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës ardhacak
ardhacak:

ardhacák,-u m. sh. -ë(t), edhe si mb., ardhës; i ardhur: banorë ardhacakë.

Sinonime / Të përafërta:
ardhës
Në literaturë:

...nga mosha. Porsa ka marrë vesh që erdhëm ne, paska vënë medaljet, paska ngjeshur koburen dhe ka dalë përjashta. Tani këtë e bën përditë. - Madje, edhe punëtorët shqiptarë i vështron me përbuzie - tha prifti. - Pardje, specialisti e pyeti për diçka dhe ai nuk iu përgjigj. - Është plak fanatik. Siç duket, edhe ata i duken si aleatët tanë. - E di? - vazhdoi gjenerali, me zë të ulët. - Njeriu duhet të parashikojë çdo gjë. Unë u trembem torollakëve të tillë Ja, i shkrepet, nxjerr koburen e të qëllon mu në mes të ditës! - Çdo gjë mund të ndodhë, - tha prifti. - Nga një gjysmë i lënë si...

Ismail Kadare, "Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur"
Në literaturë:

...midis grumbujve të trenjve, shkallareve, konopëve prej kërpi, hunjve, këmbalecave dhe gjithfarë veglave të tjera, vërtiteshin njerëz, që flisnin një gjuhë si lesh arapi. Ishe aq tollovi, saqë edhe Gjeloshi u hutua dhe s'di se si e humbi harenë e parë. Në mbrëmje vonë, nën dritën e pishtarëve, ardhacakët nisën ngritjen e barakave. Atë natë, një pjesë fjetën përjashta, në qoftë se mund të quhet fjetje ai stërmundim i pafund. Vërtiteshin, kushedi pse, nga shkurret te bregu, i thërrisnin me zë të lartë njëri-tjetrit, bënin sikur këndonin, qanin, rënkonin në gjumë, bënin hu, hu, hu, si hutini...

Ismail Kadare, "Ura me Tri Harqe"
Të ngjashme:
bredhacak:

bredhacák,-e mb., edhe si em., keq. që bredh shumë lart e poshtë, endacak.

dredhacak:

dredhacák,-e mb., edhe si em., dredharak.

hedhacak:

hedhacák,-e mb., edhe si em., hedharak.

rrudhacak:

rrudhacák,-e mb., edhe si em., përb. rrudhan; i rrudhur: me qafë rrudhacake.

verdhacak:

verdhacák,-e (verdhacúk,-e) mb., edhe si em., mospërf. që ka marrë një ngjyrë si të verdhë; i verdhë a i zbehtë në fytyrë: lëkurë verdhacake; e sheh atë verdhacakun?