Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës apoteozë
apoteozë:

apoteóz/ë,-a f. sh. -a(t) libr. lavdërim në mënyrë madhështore i një njeriu, i një ngjarjeje etj.

Në literaturë:

...nga mosha. Porsa ka marrë vesh që erdhëm ne, paska vënë medaljet, paska ngjeshur koburen dhe ka dalë përjashta. Tani këtë e bën përditë. - Madje, edhe punëtorët shqiptarë i vështron me përbuzie - tha prifti. - Pardje, specialisti e pyeti për diçka dhe ai nuk iu përgjigj. - Është plak fanatik. Siç duket, edhe ata i duken si aleatët tanë. - E di? - vazhdoi gjenerali, me zë të ulët. - Njeriu duhet të parashikojë çdo gjë. Unë u trembem torollakëve të tillë Ja, i shkrepet, nxjerr koburen e të qëllon mu në mes të ditës! - Çdo gjë mund të ndodhë, - tha prifti. - Nga një gjysmë i lënë si...

Ismail Kadare, "Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur"
Në literaturë:

...të theksohet se në pjesën e parë të përmbledhjes Hasan Hasani e ka shikuar pak më ndryshe atë jetë dhe prej vargjeve të tij mund të shihet se ajo nuk ishte dhe nuk 7 Panteoni i rralluar 97 është ashtu e lezeçme. Por ndjenja sentimentale, që shpërthen edhe në këtë pjesë të përmbledhjes, është bërë apoteozë e jetës patriarkale në pjesën e saj të dytë. Sipas pikëpamjeve të tij fshati është e vetmja parajsë e kësaj bote. Fshatarët e tij janë të pasur si farmerët e Kanadasë: Guri e bleuen grunin thaset mbushen plot miell E buka shtrohet para në sofrën e bardhë si diell. (Mullini) Ata janë të pasur me...

Rexhep Qosja, "Panteoni i rralluar"