Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës anodë
anodë:

anód/ë,-a f. sh. -a(t) fiz. elektrodë pozitive në një burim rryme; kund. katodë.

Antonime:
katodë
Të ngjashme:
anore:

anór/e,-ja f. sh. -e(t) anie.

anoj:

an/ój kal., -óva, -úar 1. përkul nga njëra anë; i jap drejtim të pjerrët: anoj trupin. 2. jokal. anohem. 3. jokal. fig. marr anën e dikujt; i afrohem një mendimi: anon nga të vetët. 4. jokal. ngjaj me dikë a me diçka, afroj: anon nga e ëma.

anor:

anór,-e mb., edhe si em., që mban anën e dikujt; hileqar.

anesë:

anés/ë,-a f. anësi.

ankojë:

ankój/ë,-a f. sh. -a(t) keq. njeri që ankohet vazhdimisht, zakonisht pa të drejtë; qaraman.