Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës anas
anas:

ánas,-i m. sh. -(it), edhe si mb., vendës, rrënjës; kund. ardhës: fiset anase.

anas:

ánas (ánazi) ndajf. anash.

Sinonime / Të përafërta:
rrënjës
anash
Antonime:
ardhës
Të ngjashme:
anaç:

anáç,-e mb., edhe si em., që i shmanget punës, bishtnues; hileqar, dredharak.

anak:

anák,-e mb., edhe si em., anëcak.

anash:

ánash ndajf., edhe fig., nga krahët, në anë; anës: pashë anash; i kaloj anash (diçkaje) i shmangem, nuk i jap rëndësi a e trajtoj përciptas, i kaloj anash.

anës:

ánës ndajf. në anë, në krah: i bie anës; / fig. rrotull, tërthorazi: ia tha anës e anës.