Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës amë
amë:

ám/ë,-aI f. sh. -a(t) 1. edhe fig., burim: ama a Drinit; ama e çdo të keqeje. 2. bimë a kafshë mëmë. 3. pjesa e kreut në një bllok biletash, faturash etj. 4. anat., bot. vezore.

amë:

ám/ë,-aII (ámëz,-a) f. sh. -a(t) 1. erë tjetër e lehtë që merr një ushqim; kundërmim: amëza e sherbelës. 2. afshi i tokës, i zjarrit etj.

Sinonime / Të përafërta:
burim
vezore
kundërmim
Të ngjashme:
ama:

amá lidh. bised. por, porse; veçse: e qortoi rëndë, ama kishte të drejtë.

ama:

amá pj. bised. përdoret për të përforcuar habinë, përçmimin, talljen a kundërshtimin: ama dhe ti!; ama fjalë që na the!

ahmë:

áhm/ë,-a f. sh. -a(t) mallkim me shpirt.

amët:

ámët (i, e) mb. 1. i amësht. 2. i lagësht: rroba të amëta.